Jeroen de Jong Landschapsarchitect Deventer Nominatie pluim

Projectpluim nominatie 2016

Ruimte voor de Rivier Deventer is in november 2016 genomineerd voor de projectpluim 2016 van Rijkswaterstaat (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) in de categorie grote projecten / gebiedsopgaves! Het project is voorgedragen vanwege de gerealiseerde kwaliteit. In de toelichting van de voordracht wordt specifiek genoemd dat er ‘in het proces veel aandacht is geweest voor ruimtelijke kwaliteit, cultuur en draagvlak in en rond de stad’.

Jeroen de Jong Landschapsarchitect workshop verbetering IJsseldijk Apeldoorns Kanaal

Workshops met bewoners

In interactie met bewoners en belanghebbenden is in het najaar van 2016 het Ruimtelijk Kwaliteitskader voor de verbetering van de IJsseldijk nabij het Apeldoorns kanaal opgesteld. Gezamenlijk veldbezoek en workshops waren een deel van dit proces.

Jeroen de Jong Landschap Architect Deventer trap Wilheminabrug

Verbinding

Met de plaatsing van de trap aan de Wilhelminabrug eind 2016 is de realisatie van het project Ruimte voor de Rivier Deventer afgesloten. De bijzondere trap zal fungeren als verbinding met de uiterwaard én als bordes met uitzicht op het stadsfront van Deventer en het nieuwe waterfront van het Worpplantsoen.

Jeroen de Jong Landschapsarchitectuur studiegroep klimaatadaptatie

Certificaat 'Klimaatadaptatie in stedelijk gebied'

In het vierde kwartaal van 2016 is door de Wageningen Academy (deel van de Wageningen University) de uitgebreide cursus ‘Klimaatadaptatie in stedelijk gebied’ georganiseerd. De cursus bood een uitgelezen kans om vanuit deze actuele en specifieke blik naar de (stedelijke) omgeving te kijken en motieven en instrumenten te vinden om ook vanuit klimaat gerichte aandacht aan de ruimtelijke kwaliteit te werken. Jeroen de Jong heeft deelgenomen aan de cursus en deze met succes (en met certificaat) afgerond.

Tuin 't Ven oost - indeling

Tuin bouwen

‘t Ven Oost bij Venlo heeft zich sinds de jaren 20 van de vorige eeuw ontwikkeld tot glastuinbouwgebied. Recent is besloten om voor deze glastuinbouw bedrijven ruimte te bieden rond het voormalige Floriadeterrein. Dat is de start geweest voor een ontwikkeling van ‘t Ven Oost tot een aantrekkelijk landelijk gebied met meer ruimte voor natuur, recreatie-initiatieven en meer wonen. De basis van het gebied is sterk, met haar netwerk van beplantingen, oude landhuizen, en historische tuindersgebouwen en haar ondergrond met oude Maasloop en schone kwel vanuit het aangrenzende hoge Maasterras.

Jeroen de Jong Landschapsarchitectuur heeft voorjaar 2017 voor de herinrichting van één van de voormalige glastuinbouwpercelen een plan in hoofdlijnen gemaakt. Daarbij is sterk gebruik gemaakt van de tuinbouwhistorie enerzijds en de natuurlijke potenties anderzijds. Het resultaat is een grootse, landschappelijke tuin die in fasen kan groeien en vele mogelijkheden biedt voor gebruik, voor natuur en voor de verkenning daarvan. De aanleg is deze zomer van start gegaan.

Liverpool Sefton Park
Liverpool Sefton Park
Manchester Rochdale Canal
Manchester Rochdale Canal
Liverpool docks
Liverpool docks

Tale of two cities: Liverpool en Manchester

Manchester en Liverpool bieden een verhaal van een grootse historie in de tijd van de industriële revolutie en het Britse Empire, van verval halverwege de vorige eeuw en van een zeer recent opvallend herstel. Twee steden aan dezelfde rivier Mersey, en sterk verschillend in karakter en in aanpak als het gaat om de ontwikkeling van de stad inclusief haar buitenruimte. Mooi om dit onder begeleiding van Stichting het Panorama en met vele vakgenoten te ontdekken tijdens een excursie deze zomer.